Print

diccionari gemmologia

Written by Jaume.

Publicació en línia del Diccionari de gemmologia

El Diccionari de gemmologia aplega i defineix 1.302 termes amb els equivalents en castellà, francès, italià, anglès i alemany, relacionats amb les espècies gemmològiques (alexandrita, baddeleyita, diamant), les propietats físiques i les característiques cristal·lines de les gemmes (dimorfisme, epitàxia), les inclusions (inclusió monofàsica, inclusió epigenètica) i les talles (talla brillant Eppler, talla baguet).

També s’hi inclouen els materials obtinguts al laboratori (aluminat d’itri, coral sintètic Gilson), els tractaments utilitzats per a la millora del color i de l’aspecte de les gemmes (mètode de Hall, tractament per irradiació), els processos de la talla (desbast, entalla), les màquines i eines necessàries per a fer-la i els productes finals que en resulten (escarificador, màquina de facetar), i els aparells de mesura i els complements utilitzats en les diferents tècniques analítiques (balança Mohr-Westphal, gemèter).

Es tracta de la versió en línia del Diccionari de gemmologia editat pel TERMCAT i Edicions Universitat de Barcelona el 1999, elaborat sota la direcció i coordinació científica de Joaquim M. Nogués i amb la coordinació terminològica del TERMCAT.

Nota de premsa

Print

Portal Virtual de Corella

Written by Jaume.

Inauguració d'una biblioteca digital dedicada a Joan Roís de Corella
 
En el marc de les activitats que l'AVL porta a terme amb motiu de l'elecció de Joan Roís de Corella com a "Escriptor de l'Any", s'ha inaugurat una Biblioteca digital d'Autor dedicada a aquest escriptor dins l'àrea Joan Lluís Vives de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. Roís de Corella (Gandia?, 1435-València, 1497), mestre en Teologia, predicador de renom i amant d’Isabel Martínez de Vera, amb qui tingué descendència, és un dels autors valencians més prolífics i variats de la tardor medieval. Escrigué, en prosa i en vers, obres de temàtica profana i religiosa, sota la diversitat aparent de les quals s’endevinen uns lligams estètics i ideològics inequívocs. Estilísticament, destaca per la seua prosa artitzada feta sobre patrons llatins de prestigi. Conceptualment, un rerefons moral ubic i multiforme impregna els seus punts de vista sobre la conducta dels homes i de les dones, especialment en l’amor i en la guerra. Per altra part, fou traductor de textos religiosos ben importants. Aquesta Biblioteca, dirigida pel Dr. Rafael Alemany (Universitat d’Alacant), recull, fonamentalment, sengles aproximacions a la vida i l’obra de l’autor, una bibliografia exhaustiva i la reproducció digital de la pràctica totalitat dels manuscrits i edicions antigues de les obres corellanes, així com de bastants dels estudis que se n’han fet. http://www.cervantesvirtual.com/portales/rois_de_corella/